Generatiepact

Inhoudsopgave
Generatiepact als overkoepelende afspraak
Het generatiepact is een overkoepelende afspraak waaronder de 80-90-100 regeling en de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) vallen. De 80-90-100-regeling werkt met vaste percentages en de RVU richt zich op eerder stoppen met werken, vaak met een lagere financiële vergoeding en zonder volledige pensioenopbouw.
Hoe werkt het generatiepact?
De exacte invulling van het generatiepact varieert per sector en cao. Een veelvoorkomende variant is de 80-90-100-regeling. Andere varianten zijn de 60-80-100 en 70-85-100-regelingen. De keuze voor een specifieke regeling hangt af van de cao en afspraken met de werkgever. In sommige sectoren zijn vaste regelingen opgenomen, terwijl in andere gevallen maatwerk mogelijk is.
✔️ Vermindering van werkuren
✔️ Gedeeltelijk salarisbehoud
✔️ Volledige pensioenopbouw
Voorbeeld generatiepact
Een werknemer van 62 jaar die voorheen 40 uur per week werkte, kan via het generatiepact teruggaan naar 32 uur per week. Hierdoor behoudt hij 90% van zijn oorspronkelijke salaris en blijft zijn pensioenopbouw intact. Dit betekent dat hij minder werkt, maar zonder grote gevolgen voor zijn financiële situatie op de lange termijn.
De belangrijkste elementen van het generatiepact
Oudere werknemers kunnen minder gaan werken, afhankelijk van de afspraken in hun cao of met hun werkgever. Ondanks minder werken, blijft een groot deel van het oorspronkelijke salaris behouden. Het pensioen blijft worden opgebouwd alsof de werknemer nog steeds fulltime werkt.
Verschillende varianten van het generatiepact
Welke regeling mogelijk is, hangt af van de cao en de afspraken met de werkgever. In sommige sectoren zijn er vaste regelingen, terwijl in andere sectoren maatwerk mogelijk is. De meest voorkomende varianten zijn:
Voorwaarden om deel te nemen aan het generatiepact
Niet elke werknemer kan automatisch deelnemen. De exacte voorwaarden verschillen per sector en cao, maar meestal gelden de volgende eisen:
✔️ Vanaf 60 jaar en in sommige gevallen 57 bij zware beroepen
✔️ De minimale leeftijd is 10 jaar voordat je met pensioen gaat.
✔️ Soms moet de werkgever akkoord geven. Andere sectoren hebben deelname van recht
✔️ In de bouw, zorg en techniek gelden specifieke cao-afspraken. Hierover hebben we apart geschreven:
De voor- en nadelen van het generatiepact
Voor werknemers
Ondanks minder werken blijft de pensioenopbouw op basis van je oorspronkelijke salaris. Dit voorkomt een lagere pensioenuitkering later. Doordat je 80 of 90% van je salaris behoudt, kun je financieel gezond blijven waarbij een betere balans tussen privé en werk ontstaat.
Voor werkgevers
Minder werkdruk voor oudere werknemers verlaagt de kans op uitval door ziekte. Hierdoor blijven medewerkers langer werkzaam en blijft kennis en ervaring behouden.
Lees maar over de nadelen van de 80-90-100 regeling.
Hoe werkt het generatiepact in de praktijk?
Werknemer en werkgever bespreken de mogelijkheden. De werknemer dient een aanvraag in en kijkt samen met de werkgever welke regeling past binnen de cao. Daarna wordt de overeenkomst opgesteld. De werkuren, het salaris en pensioenafspraken worden vastgelegd. In sommige sectoren kan de vakbond betrokken worden. Daarna start de regeling.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.