Nadelen 80 90 en 100 regeling


Inhoudsopgave
Samenvatting van de nadelen bij de 80 90 en 100 regeling
Nadelen 80 90 en 100 regeling voor werknemers
De 80 90 en 100 regeling wordt ook wel het generatiepact genoemd. Er zijn vele valkuilen waar je rekening mee moet houden. Hieronder vertellen we je daar meer over:
10% minder inkomen + zaken om rekening mee te houden
Hoewel 90% wordt doorbetaald, zal het bruto en netto inkomen lager uitvallen in vergelijking met wat je verdient als je voltijds werkt. In sommige gevallen kun je netto voordeliger uitkomen door belastingvoordelen. Overwerk als ploegendiensten, bonussen en andere meerbetalingen kunnen komen te vervallen. Vraag dit goed na bij je werkgever over de specifieke regelingen. Lees hier meer over alles rondom de 80-90-100 regeling.
Weinig flexibiliteit in wisseling van baan, regeling of pensioenfonds
Eenmaal ingestapt in de 80-90-100-regeling is het vaak niet mogelijk om terug te keren naar een fulltime dienstverband of andere baan. Een andere verhouding zoals 70-85-100 verschilt per sector en situatie, maar is vaak ook niet mogelijk. Voor zzp’ers en flexwerkers is de 80-90-100-regeling niet mogelijk.
Parttime
Voor werknemers die al een parttimebaan hebben is de regeling vaak ook niet mogelijk omdat in de regeling meestal als eis wordt gesteld dat je een minimum aantal uren moet blijven werken.
Nadelen 80 90 en 100 regeling voor werkgevers
De generatiepact valkuilen zorgen ervoor dat sommige werkgevers twijfelen of het lastiger vinden om deze regeling door te voeren. Voor werkgevers zijn onderstaande valkuilen de grootste nadelen.
Hogere kosten voor werkgevers
In verhouding betalen werkgevers meer salaris ten opzichte van het aantal uren dat wordt gewerkt. Daarbij wordt 100% van de pensioenpremies betaald. Vooral in sectoren met hoge pensioenlasten heeft het grote impact op een werkgever.
Organisatorische uitdagingen
Bij werkzaamheden in de zorg of andere banen waarbij de planning lastig kan worden ingeschat is het moeilijk om weggevallen personeel op te vangen. Daarbij moet het werk dat wegvalt worden opgevangen door collega’s. In de praktijk ontstaat er vaak een sneeuwbal effect waarbij andere werknemers ook minder willen gaan werken.
Wanneer is de 80 90 en 100 regeling minder geschikt?
Werknemers met grote financiële verplichtingen, zoals een hoge hypotheeklast of studerende kinderen, kunnen door de inkomensdaling in de knel komen. Daarnaast is de regeling minder aantrekkelijk voor werknemers in sectoren zonder cao-afspraak hierover, of voor mensen die sterk afhankelijk zijn van toeslagen en bonussen.
Alternatieven voor de 80 90 en 100 regeling
Als de regeling niet beschikbaar is in jouw sector, of als je twijfelt of deze regeling financieel haalbaar is, zijn er verschillende alternatieven om minder te gaan werken richting je pensioen zonder direct inkomensverlies. Hieronder staan een aantal opties opgesomd:
RVU-regeling: Voor zware beroepen is er een mogelijkheid om eerder te stoppen met werken tegen een vergoeding.
Deeltijdpensioen: Werknemers kunnen een deel van hun pensioen opnemen terwijl ze nog blijven werken.
Individuele afspraken: Sommige werkgevers bieden maatwerkoplossingen voor een soepele overgang naar pensioen.
Verlofsparen: In sommige cao’s is het mogelijk om verlof te sparen en later als extra vrije tijd op te nemen.
Is de 80 90 en 100 regeling de juiste keuze voor jou?
De 80-90-100-regeling biedt een interessante optie als werknemer om minder te gaan werken en af te bouwen richting het daadwerkelijke pensioen. Voor werkgevers biedt het zowel voor- als nadelen. Overweeg goed alle kanten van de medaille en schakel advies in indien nodig.
Tip: onderzoek of in jouw cao of arbeidsovereenkomst een regeling is opgenomen. Vaak is dat gecombineerd met een budget om de financiële gevolgen van een 80-90-100 regeling met een financieel adviseur te bespreken. Deze sectoren is het generatiepact actief:
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.