80 90 en 100 regeling zorg


Inhoudsopgave
Samenvatting van de 80 90 en 100 regeling in de zorg
Regelingen en voorwaardes per zorgsector
In de zorgsector zijn verschillende vitaliteits- en generatiepactregelingen ingevoerd in de cao’s. In sommige cao’s is de regeling verplicht gesteld, terwijl in andere gevallen overleg en overeenstemming nodig zijn.
Bij grote bedrijfsbelangen zoals personeelskrapte kan de werkgever de 80 90 en 100 regelingen in de zorg beperken of alternatieven bieden. Over het algemeen gelden de volgende criteria:
- Leeftijdsgrens: Instroom in de regeling is doorgaans mogelijk vanaf vijf jaar voor het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.
- Minimaal een aantal jaren werkzaam in de sector of in dienst bij de werkgever: Aaneengesloten dienstverband bij de huidige werkgever is vaak van toepassing.
Tip: binnen de zorgsector zijn 13 subsectoren te vinden. Iedere subsector heeft zijn eigen cao en afspraken. Kijk goed wat voor jou geldt.
Specifieke cao’s binnen de zorg
De regeling geldt niet automatisch voor elke functie of zorginstelling. Werknemers in de thuiszorg, gehandicaptenzorg of GGZ kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met specifieke cao-afspraken.
Daarnaast kan de regeling lastiger toepasbaar zijn in organisaties waar al sprake is van hoge werkdruk en personeelstekorten. Omdat er zoveel verschillende cao’s zijn die op verschillende moment aflopen is het belangrijk om de juiste cao erbij te zoeken.
Bij een parttime baan in de zorg
Werknemers die al parttime werken kunnen in veel gevallen ook gebruikmaken van de regeling.
In nagenoeg alle regelingen geldt een minimaal aantal uren. Dit betekent dat je bijvoorbeeld 80% van je huidige parttimecontract werkt, terwijl je nog steeds 90% van je salaris ontvangt en volledige pensioenopbouw behoudt.
De exacte voorwaarden verschillen per cao, dus het is goed om na te gaan welke afspraken binnen jouw organisatie gelden.
De voordelen voor zorgmedewerkers
Minder fysieke en mentale belasting
Zorgmedewerkers verrichten fysiek zwaar werk, zoals tillen, lange diensten en intensieve patiëntenzorg. Ook de emotionele belasting van het werk is hoog. Met minder werkuren blijft het werk beter vol te houden, waardoor uitval door overbelasting wordt verminderd.
Werk prive balans verbeterd
Doordat je meer vrij hebt is er tijd om te ontspannen en los te komen van het werk. Vooral met onregelmatige tijden een fijne bijkomstigheid.
Behoud van pensioenopbouw
De 80-90-100 regelgeving in de zorg zorgt ervoor dat je 100% van je pensioenopbouw behoudt.
Voordelen voor zorginstellingen
Lagere uitval door ziekte
Doordat de belasting van medewerkers minder wordt zijn ze minder vaak ziek.
Behoud van kennis & ervaring
Ervaren zorgmedewerkers kunnen kennis en ervaring overdragen aan de jongere medewerkers.
Minder vroegtijdige uitstroom
De medewerkers blijven langer werkzaam en zijn fitter tijdens de werkuren. Dit draagt bij aan het verminderen van personeelstekorten in de zorg.
De 80 90 en 100 regeling zorg biedt een mooie kans voor zowel medewerkers als werkgevers om de inzetbaarheid van ervaren krachten te verlengen en de werkdruk te verlichten. Overweeg je deze regeling? Ga dan in gesprek met je werkgever om de mogelijkheden te bespreken.
Nadelen en uitdagingen voor zorgmedewerkers
10% minder inkomen
Hoewel 90% salaris redelijk is, kan netto minder inkomen beschikbaar zijn. Toeslagen zoals onregelmatigheidstoeslag (ORT) kunnen bijvoorbeeld deels of volledig wegvallen.
Hogere werkdruk met minder uren
In de zorg blijft de werkdruk hoog. Er is een risico dat hetzelfde werk in minder uren moet worden uitgevoerd.
Nadelen en uitdagingen voor werkgevers in de zorg
Herverdeling van werk
Minder uren van oudere medewerkers moeten worden opgevangen, wat de werkdruk bij collega’s kan verhogen.
Kosten voor pensioenopbouw
De instelling betaalt 100% pensioenpremie, terwijl de medewerker minder werkt.
Personeelskrapte
Door de bestaande personeelstekorten kan de regeling moeilijk uitvoerbaar zijn binnen sommige zorginstellingen.
Is het mogelijk om terug te stappen?
In de meeste cao’s is dit niet mogelijk. Je maakt plaats voor een jongere collega. Daarom is het belangrijk om vooraf goed te overwegen of deze regeling bij je persoonlijke en financiële situatie past. De regeling is een vaste regeling zonder veel maatwerkmogelijkheden.
De werkdruk in de zorg is echter hoog, dus wellicht dat je in overleg met je werkgever alsnog terug kunt komen.
Implementatie en overwegingen
De regeling is geen wettelijk recht maar een recht vanuit de cao die voor jou geldt en kan per zorginstelling verschillen. Werkgevers kunnen in sommige gevallen alternatieven aanbieden of deelname beperken. In overleg met HR en leidinggevenden kan bekeken worden hoe de regeling wordt toegepast.
Het succes van de 80 90 en 100 regeling zorg hangt af van duidelijke communicatie en planning tussen werkgever en werknemer. Het is essentieel om afspraken vast te leggen.
Voor zorgmedewerkers die overwegen deel te nemen aan deze regeling, is het raadzaam om de specifieke cao-afspraken van hun instelling te raadplegen en in gesprek te gaan met HR of leidinggevenden.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.