Scheiden en pensioen

Geschreven door
Jack Borremans Pensioen expert
Laatste update: 16 april 2025 • 2 minuten leestijd
Eén van de meest onderschatte onderwerpen bij scheiden is pensioen. Vaak wordt er vooral gekeken naar de woning, alimentatie en spaargeld, terwijl pensioenrechten je inkomen voor later bepalen. In Nederland is de verdeling van pensioen en scheiding wettelijk geregeld, maar zonder de juiste kennis en afspraken kan dit nog vervelende gevolgen hebben. Tijd om er in dit artikel eens goed voor te gaan zitten. In dit artikel legt pensioenexpert Jack Borremans uit hoe je pensioen bij scheiding goed regelt en financiële verrassingen voorkomt.

Inhoudsopgave


    Nieuwe regels vanaf 2027

    De Wet Pensioenverdeling bij Scheiding (WPS) gaat in op 1 januari 2027. Wat verandert er?

    • Pensioen wordt binnen 6 maanden na scheiding automatisch verdeeld.
    • Je ex-partner krijgt een eigen recht op pensioen.
    • Partnerpensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, wordt ook verdeeld.

    Onder de nieuwe wet zal niet alleen het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen worden verdeeld, maar ook het partnerpensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Dit is een verschil met de huidige wet, die uitgaat van het totaal op echtscheidingsdatum opgebouwde partnerpensioen. Tot de invoering van de nieuwe wet in 2027 blijven de huidige regels van kracht.

    Wil je dit anders regelen? Dan moeten jij en je ex dat samen afspreken. Tot 2027 gelden nog de oude regels. Daarbij moet je zelf actie ondernemen om pensioen te verdelen. Bekijk ook onze blogs over:


    Scheiden na je 50e of 60e

    Scheiden na je 50ste of 60ste heeft extra impact, omdat de mogelijkheid om pensioen aan te vullen veel beperkter is. Vaak is het pensioen op dat moment al grotendeels opgebouwd en is het een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de toekomst. Dit maakt een eerlijke verdeling nog belangrijker. Het ontbreken van een aanvullend pensioen kan een grote financiële last vormen, vooral als een van de ex-partners weinig eigen pensioenrechten heeft opgebouwd.


    Wat zijn de gevolgen voor je inkomen?

    Scheiden kan je financiële toekomst flink veranderen. Het pensioen dat oorspronkelijk bedoeld was voor één huishouden, moet nu verdeeld worden over twee. Je moet vaak met minder doen. Dit zijn de belangrijkste gevolgen:

    • Het pensioeninkomen na pensionering wordt mogelijk gehalveerd.
    • De AOW-uitkering verandert van een gehuwden-AOW naar een hogere alleenstaanden-AOW.
    • Er kan een hogere belastingdruk ontstaan door veranderingen in inkomensverdeling.
    • Pensioenuitvoerders brengen soms kosten in rekening voor de verdeling van pensioen.

    Deze pensioenen moet je verdelen 

    Om de gevolgen van scheiding voor je pensioen goed te kunnen overzien, is het belangrijk om te weten dat je onderscheid moet maken tussen de gevolgen voor het ouderdomspensioen enerzijds en anderzijds het partnerpensioen en privévoorzieningen. 

    Ouderdomspensioen

    Dit is het pensioen dat je ontvangt als je stopt met werken. Het bestaat uit AOW van de overheid en pensioen via je werk. Lees hier meer over ouderdomspensioen na scheiding.

    Partnerpensioen

    Dit is een uitkering voor je partner als jij overlijdt. Het wordt vaak automatisch opgebouwd via je werkgever. De hoogte hangt af van je dienstjaren en je regeling. Check altijd of jouw partner recht heeft op dit pensioen. Lees hier meer over partnerpensioen.

    privévoorzieningen

    Bijvoorbeeld lijfrentes kunnen invloed hebben en moeten ook verdeeld worden tijdens en na de scheiding. Lees hier meer over lijfrente.


    Veelgestelde vragen over pensioen en scheiding

    Reacties

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *