Pensioen regelen voor werknemers

Geschreven door
Jack Borremans Pensioen expert
Laatste update: 3 juli 2025 • 3 minuten leestijd
Wil je pensioen regelen voor je medewerkers? Dan is het belangrijk dat je weet wat je moet doen, wat het kost en of je het verplicht bent. Pensioen is een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Medewerkers bouwen hiermee inkomen op voor later. Als werkgever kun je daar een waardevolle bijdrage aan leveren.

Inhoudsopgave

    Is het verplicht om pensioen aan te bieden?

    Niet iedere werkgever is verplicht om een pensioenregeling op te zetten. Toch geldt in veel sectoren een verplichting. Die komt vaak uit een cao of omdat jouw bedrijf valt onder een bepaald bedrijfstakpensioenfonds.

    Aansluiten bij het pensioenfonds

    Pensioen regelen voor je werknemers is verplicht in bepaalde branches. Dan moet je je waarschijnlijk aansluiten bij het pensioenfonds dat daarbij hoort. Doe je dat niet, dan kan het fonds alsnog premie van je eisen. Soms ook met een boete erbij. En weiger je, dan kun je zelfs aansprakelijk gesteld worden als bestuurder van de onderneming.

    Controleer de CAO voor uitsluiting

    Twijfel je of de regeling ook voor jouw bedrijf geldt? Kijk dan in je cao, neem contact op met je brancheorganisatie, gebruik het ondernemersloket of vraag advies aan een pensioenadviseur. Wil je alvast weten hoe pensioenopbouw werkt? Kijk dan op pensioen opbouwen.

    Geen verplichting, toch iets regelen?

    Ben je niet verplicht maar wil je toch pensioen regelen voor je werknemers?

    Dan mag je zelf kiezen of je iets regelt. En dat is vaak een goed idee. Medewerkers verwachten steeds vaker dat er iets voor hun pensioen wordt gedaan. Het helpt je om personeel aan te trekken en vast te houden. Zeker in een krappe arbeidsmarkt.Een goede pensioenregeling laat zien dat je goed werkgeverschap serieus neemt.

    Meer weten over wat pensioen precies is? Lees dan wat is pensioen.

    Hoe werkt een pensioenregeling?

    Je sluit als werkgever een contract af met een pensioenuitvoerder. Dat kan een pensioenfonds zijn of een verzekeraar. In dat contract leg je vast hoeveel premie er betaald wordt en hoeveel een werknemer daarvan zelf bijdraagt via het bruto loon.De premie wordt belegd. Zo bouwt je medewerker een eigen pensioenpot op. Hoeveel iemand straks ontvangt, hangt af van hoeveel er is ingelegd en hoe de beleggingen hebben gepresteerd.

    Je maakt ook keuzes over de inhoud van de regeling. Denk aan:

    Wil je een partnerpensioen toevoegen?
    Wil je iets regelen bij arbeidsongeschiktheid?
    Biedt je de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken?

    Wat kost pensioen voor mij als werkgever? 

    De kosten hangen af van wat je afspreekt. Meestal ligt de premie tussen de 15 en 25% van het deel van het loon waarover pensioen wordt opgebouwd. Dit noemt men de pensioengrondslag. Vaak betaal jij als werkgever zo’n 60 tot 70 procent van die premie. De rest betaalt je medewerker. Zelf pensioen regelen als werknemer is daarnaaast ook altijd mogelijk.

    Rekenvoorbeeld

    Stel de pensioengrondslag van een medewerker is 40.000 euro per jaar. De premie is 20 procent van het pensioengevend loon. Dan is de totale premie 4.000 euro. Jij betaalt daarvan 2.800 euro en je medewerker 1.200 euro.

    Let op: hier komen soms nog kosten bij voor de premie van de verzekering van een nabestaandenpensioen en/of arbeidsongeschiktheidspensioen en administratie- kosten. Meer rekenvoorbeelden vind je op hoeveel pensioenpremie betaal ik.

    De Wet toekomst pensioenen: wat is er veranderd?

    Sinds 2023 geldt de wet toekomst pensioenen. Die zorgt ervoor dat iedereen in Nederland op een nieuwe manier pensioen opbouwt. Werknemers krijgen voortaan hun eigen pensioenpot. De premie staat vast, maar de hoogte van het pensioen is afhankelijk van hoe de beleggingen lopen.Heb je al een regeling? Dan moet je die vóór 2028 aanpassen. Ga je nu voor het eerst iets regelen? Dan moet je meteen voldoen aan de nieuwe regels. De wet maakt pensioen transparanter en begrijpelijker.

    Hoe regel je pensioen als werkgever in de praktijk?

    Je begint met controleren of je verplicht bent om iets te regelen. Daarna zorg je voor duidelijke uitleg richting je medewerkers. Je legt uit wat er geregeld is en wat het voor hen betekent. Tot slot houd je jaarlijks in de gaten of de regeling nog past bij je bedrijf.

    Verplicht? Dan sluit je je aan bij het juiste fonds conform de CAO.
    Niet verplicht maar je wilt wat regelen? Ga in gesprek met ene pensioenadviseur. Je kiest een regeling die past bij jouw bedrijf, maakt afspraken over de premie en meldt je medewerkers aan.

      De gevolgen als je niks regelt voor je werknemers

      Als je niets doet, bouwen je medewerkers alleen AOW op. En dat is voor de meeste mensen te weinig om comfortabel van te leven. Daarnaast loop je risico’s. Als later blijkt dat je toch onder een verplichte regeling valt, kun je alsnog premie moeten betalen. Soms zelfs met terugwerkende kracht.

      Je loopt belastingvoordeel mist.
      Extra arbeidsvoorwaarde waarmee je onderscheidend kunt zijn.

      Lukt het niet om een volledige regeling op te zetten? Dan kun je ook bijdragen aan een lijfrente. Daarmee kunnen werknemers zelf pensioen regelen. Meer daarover lees je op wat is lijfrente.

      Reacties

      Er zijn nog geen reacties geplaatst.

      Geef een reactie

      Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *