Pensioen bij overlijden?

Geschreven door
Jack Borremans Pensioen expert
Laatste update: 11 juli 2025 • 3 minuten leestijd
Pensioen bij overlijden brengt veel verandering teweeg. Heeft de nabestaande pensioen opgebouwd? Dan kan dat zorgen voor een financiële uitkering aan de partner of kinderen. Hoe dat precies zit, hangt af van de specifieke pensioenregeling.

Inhoudsopgave

    Partnerpensioen: inkomen voor later

    Het partnerpensioen is een uitkering voor je partner na jouw overlijden. Hoeveel je partner krijgt, en of er überhaupt recht op is, hangt af van je pensioenregeling én jullie relatievorm. De hoogte van het partnerpensioen is vaak een percentage van het ouderdomspensioen dat je had kunnen opbouwen.

    Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan is je partner meestal automatisch aangemeld. Maar check dit voor de zekerheid bij je pensioenfonds, PPI of verzekeringsmaatschappij.
    Woon je samen met een notarieel samenlevingscontract? Dan moet je je partner vaak zelf aanmelden bij het pensioenfonds.
    Woon je samen zonder contract? Dan heeft je partner meestal geen recht op partnerpensioen.

    Let op: De regels over wie er in aanmerking komen voor een partnerpensioen en hoe je dat regelt met pensioen bij overlijden wijzigen regelmatig. Zodra jouw werkgever of pensioenfonds binnenkort overstapt op een regeling volgens het nieuwe pensioenstelsel. Check dit dus geregeld.

    Pensioen bij overlijden kan complex zijn. Vraag om hulp van een pensioenadviseur.

    Wezenpensioen voor de kinderen

    Kinderen kunnen recht hebben op een wezenpensioen. Dit is meestal geregeld voor kinderen tot 18 jaar. Studerende kinderen kunnen soms tot 27 jaar een uitkering krijgen, de uiterste leeftijd is tot nu toe 30 jaar. Alleen komt dit weinig voor. Het bedrag is afhankelijk van je pensioenregeling. Voor pensioenregelingen volgens het nieuwe stelsel geldt een maximale leeftijd van 25 jaar.

    Nabestaandenuitkering via de overheid (Anw)

    Naast het pensioen van de werkgever is er soms ook een uitkering via de overheid: de Algemene nabestaandenwet (Anw). Die is er voor partners met een laag inkomen en kinderen onder de 18 jaar of partners die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn.

    Je krijgt de Anw-uitkering niet automatisch. Controleer de voorwaarden via svb.nl/anw.

    Opbouw- of risicobasis: hoe zit jouw pensioen in elkaar?

    Opbouwbasis: je bouwt elke maand pensioen op voor je partner. Die uitkering blijft staan, ook als je van baan verandert.
    Risicobasis: je partner krijgt alleen een uitkering als je overlijdt, terwijl je nog in dienst bent. Stop je met werken of ga je met pensioen? Dan vervalt het recht.

    Belangrijk!

    De komende jaren passen werkgevers en pensioenfondsen de pensioenregelingen na overlijden in Nederland aan aan de nieuwe wetgeving. Vanaf dat moment zal ieder partnerpensioen op risicobasis zijn verzekerd, tot maximaal 50% van je loon. Dit kan gevolgen hebben voor het inkomen van je gezin als je overlijdt. Laat je hierover goed adviseren.

    Pensioen bij overlijden zonder partner of kinderen?

    Heb je niemand die recht heeft op partner- of wezenpensioen? Dan komt je opgebouwde pensioen na overlijden meestal te vervallen aan het pensioenfonds, verzekeraar of premiepensioen instelling. Dit wordt gebruikt om andere pensioenen te financieren.

    Je kunt het pensioen bij overlijden niet overdragen of laten uitkeren aan bijvoorbeeld een broer, zus of vriend. Ook vererft dit niet.

    Wat moet je regelen na een overlijden?

    Een overlijden wordt meestal automatisch doorgegeven aan pensioenfondsen via de gemeente. Toch zijn er een paar dingen die je zelf moet doen of controleren:

    1. Meld het overlijden bij de werkgever.
    2. Controleer of het pensioenfonds contact opneemt. Is dat niet zo? Bel zelf.
    3. Log in op Mijnpensioenoverzicht.nl. Daar zie je alle opgebouwde pensioenen en of er partner- of wezenpensioen is.
    4. Kijk of je partner is aangemeld bij het pensioenfonds. Dat is niet altijd automatisch zo bij samenwonenden.
    5. Vraag bij de SVB of er recht is op een Anw-uitkering.

    Informeer ook bij een eventuele verzekeraar of bank. Soms loopt er een aparte lijfrente of overlijdensverzekering.

    Wat als je gescheiden bent?

    Na een scheiding kan je ex-partner recht hebben op een deel van het partnerpensioen dat je tot dat moment hebt opgebouwd. Dat heet bijzonder partnerpensioen.Is dat zo? Dan krijgt je huidige partner mogelijk een lager bedrag na jouw overlijden. Lees meer op de pagina scheiden en pensioen en partnerpensioen bij scheiding.

    Reacties

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *