Pensioen na scheiding en hertrouwen


Inhoudsopgave
Wat gebeurt er met je pensioen bij een scheiding?
Bij een scheiding wordt het pensioen verdeeld, tenzij je andere afspraken maakt met je ex. Wat je ook besluit. Het is belangrijk dat je alles goed vastlegt. Lees meer over scheiden en pensioen en wat er geregeld moet worden bij een scheiding.
Je ex krijgt de helft van het ouderdomspensioen tijdens het huwelijk hebt opgebouwd. Dit noemen we pensioenverevening. Het is goed om dit te regelen binnen twee jaar na de scheiding, anders regelt het pensioenfonds het niet voor je.
Wat is bijzonder partnerpensioen?
Bijzonder partnerpensioen is het pensioen dat je ex ontvangt als jij komt te overlijden. Dit pensioen blijft meestal na de scheiding bestaan, tenzij je over dit partnerpensioen ook andere afspraken maakt.
Wil je dat je ex geen recht meer heeft op het bijzonder partnerpensioen? Dan moet je dit goed vastleggen en afspreken met je ex, ook het pensioenfonds moet je informeren. Ontdek hoe het partnerpensioen precies werkt en wat je (ex-)partner kan verwachten.
Verschillende regels bij verschillende datums van scheiden
Na 30 april 1995
Als je na deze periode bent gescheiden en je had een huwelijk of een geregistreerd partnerschap, dan moet je het pensioen verdelen. Volgens de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (VPS Wet).
Voor 1 mei 1995
Als de scheiding tussen 27 november 1981 en 1 mei 1995 en je bezittingen hebt verdeelt. Val je meestal niet onder de Wet VPS. Je valt onder de regels van het pensioenarrest (ook bekend als Boon Van Loon arrest).
Voor 27 november 1981
Voor echtscheidingen die zijn uitgesproken voor 27 november 1981 goldin beginsel ook het recht op verevening. Maar dit gold alleen maar als je tenminste 18 jaar getrouwd was, en ter minderjarige kinderen waren ten tijde van het huwelijk. Daarbij was het ook belangrijk dat je de mededeling van scheiding wel uiterlijk 1 mei 1997 had gedaan aan het pensioenfonds. Heb je dat verzuimd toentertijd, kun je er geen recht meer uit ontlenen.
Lees hier meer over de verdeling van pensioen bij scheiding.
Wat kun jij nu doen?
Als je in een scheiding zit of juist gaat hertrouwen, kun je een aantal stappen ondernemen om je pensioen goed te regelen. Hier zijn drie belangrijke dingen die je kunt doen:
- Bekijk je pensioen via Mijnpensioenoverzicht.nl
- Maak duidelijke afspraken met je ex en leg deze vast.
- Geef je scheiding of hertrouwen tijdig door aan je pensioenfonds.
- Onthoud dat ouderdomspensioen en lijfrente ook mogelijk invloed hebben in deze situatie.
Wat als jij of je ex opnieuw trouwt?
Als jij of je ex opnieuw trouwt, blijft het recht op bijzonder partnerpensioen vaak bestaan. Het partnerpensioen wordt dan verdeeld tussen je ex en je nieuwe partner, afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt. Dat kan betekenen dat je nieuwe partner slechts een klein partnerpensioen krijgt als je komt te overlijden. Laat je daarover goed informeren.
Hertrouwen zorgt er niet automatisch voor dat je ex geen recht meer heeft op partnerpensioen. Dit moet je expliciet regelen in je echtscheidingsconvenant.
Veelgestelde vragen
Houdt mijn ex recht op pensioen als ik hertrouw?
Ja, je ex behoudt recht op bijzonder partnerpensioen, tenzij jullie expliciet hebben afgesproken dat dit stopt.
Wat krijgt mijn nieuwe partner?
Je nieuwe partner krijgt alleen het partnerpensioen dat je opbouwt vanaf het moment van hertrouwen. Het oude pensioen gaat naar je ex.
Wat als mijn ex opnieuw trouwt?
Ook als je ex opnieuw trouwt, blijft het recht op bijzonder partnerpensioen bestaan. Dit vervalt alleen als je dit goed afspreekt en vastlegt in het convenant.
Wil je zeker weten dat je pensioen goed geregeld is bij scheiding en hertrouwen? Neem dan contact op!
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.