Pensioen opvragen van ex partner

Geschreven door
Jack Borremans Pensioen expert
Laatste update: 5 mei 2025 • 2 minuten leestijd
Pensioen opvragen van je ex partner kan een lastig karwei zijn. Volgens de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (WVPS) heeft een ex-partner recht op de 50% van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Daarnaast kan er ook recht zijn op het partnerpensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Let op: Dit zijn twee verschillende pensioenen.

Inhoudsopgave

    Twee manieren voor verdeling van pensioen ex partner

    Verevening

     De ex-partner ontvangt een deel van het ouderdomspensioen zodra jij het zelf ontvangt. Dit betekent dat jullie pensioen financieel met elkaar verbonden blijft. 

    Conversie

    Het pensioen wordt volledig losgekoppeld en de ex-partner krijgt een eigen pensioenuitkering. Hierdoor is er geen financiële afhankelijkheid meer tussen beide partijen.

    Lees meer over alle regels rondom pensioen van je ex-partner in onze andere artikelen. Wij schrijven wekelijks over alle veranderingen en regels rondom pensioenen. 

    Uitzonderingen op de standaard pensioenverdeling:

    • Als er afwijkende afspraken zijn gemaakt in het echtscheidingsconvenant. 
    • Als de scheiding vóór 1 mei 1995 heeft plaatsgevonden, tenzij er anders is afgesproken.

    Ingangsdatum pensioen ex-partner

    De pensioenuitkering aan een ex-partner begint meestal zodra de pensioengerechtigde zelf met pensioen gaat. Belangrijk is dat het pensioenfonds binnen twee jaar na de scheiding is geïnformeerd. Zo niet, dan moet de pensioengerechtigde partner iedere maand een deel van het pensioen zelf overmaken.

    Bij verevening

    De ex-partner ontvangt het pensioen rechtstreeks van het pensioenfonds zodra jij met pensioen gaat mits het pensioenfonds binnen 2 jaar na scheiding is geïnformeerd. 

    Bij conversie

    De ex-partner krijgt een eigen, onafhankelijke pensioenuitkering. De ingangsdatum is dan afhankelijk van de gekozen regeling.

    Welke opties heb je bij pensioenverdeling?

    Je kunt pensioen op twee manieren verdelen:

    Verevening:

    Je ex-partner krijgt vanaf jouw pensioendatum een deel van jouw ouderdomspensioen.

    Conversie:

    Je ex-partner krijgt een eigen pensioenpot en is niet langer afhankelijk van jouw pensioen. Dit kan voordelen hebben, maar moet actief worden aangevraagd en is definitief.

    Hoe lang heeft mijn ex recht op pensioen? 

    Een ex-partner heeft recht op het toegekende deel van het ouderdomspensioen zolang de tot verevening verplichte partner leeft. Dit betekent dat de pensioenuitkering doorloopt zolang de ex-partner leeft. 

    Ook het bijzonder partnerpensioen (nabestaandenpensioen) wordt in de meeste gevallen levenslang uitgekeerd, tenzij hier afwijkende afspraken over zijn gemaakt. Lees hier meer over Scheiden en pensioen.

    Uitzonderingen waarbij het recht op pensioen vervalt:

    Bij een nieuwe relatie of hertrouwen vervalt het  bijzonder partnerpensioen niet, tenzij de ex-partner en de pensioenuitvoerder akkoord gaan met het overdragen van het bijzonder partnerpensioen naar een nieuwe partner. Ook als in het scheidingsconvenant andere afspraken zijn vastgelegd spreken we van een uitzondering. In de praktijk gebeurd het niet vaak maar de ex-partner kan zelf ook nog afzien van de pensioenverdeling na scheiding.

    Pensioen ex-partner opvragen

    Wil je weten of en hoeveel pensioen je ex-partner ontvangt? Dit kan op verschillende manieren:

    • Neem contact op met het pensioenfonds waar het pensioen is opgebouwd.
    • Controleer het echtscheidingsconvenant om te zien welke afspraken er zijn gemaakt.
    • Gebruik de website Mijnpensioenoverzicht.nl om inzicht te krijgen in opgebouwde pensioenen en verdeling.

    Belangrijke ontwikkeling

    Per 1 januari 2027 treedt naar verwachting de nieuwe Wet Pensioenverdeling bij scheiding in werking. Deze wet maakt conversie de standaard methode voor pensioenverdeling. Pensioenen worden binnen 6 maanden na de echtscheiding automatisch geconverteerd, tenzij beide ex-partners hier bezwaar tegen maken. 

    Veelgestelde vragen

    Reacties

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *