Ouderdomspensioen na scheiding

Geschreven door
Jack Borremans Pensioen expert
Laatste update: 16 april 2025 • 2 minuten leestijd
Dit is het pensioen dat je krijgt als je met pensioen gaat. Naast je vaste AOW. Je leest in deze blog wat dit voor je betekent als je gaat scheiden of al uit elkaar bent gegaan. Onze pensioenexpert Jack legt het voor je uit.

Inhoudsopgave


    Hoe wordt het ouderdomspensioen bij scheiding verdeeld?

    De Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (WVPS) bepaalt dat het tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap opgebouwde ouderdomspensioen in principe 50/50 wordt verdeeld. Dit kan op twee manieren:


    Recht op uitbetaling

    Je pensioen wordt verevend. Verevening betekent dat de ex-partner een recht op uitbetaling krijgt zodra de pensioengerechtigde partner met pensioen gaat. Dit betekent dat de ex dus een deel van het pensioen krijgt uitbetaald. De pensioengerechtigde partner ontvangt, zolang als de ex-partner leeft, dus minder pensioen.

    De ex is afhankelijk van het moment waarop de pensioengerechtigde partner daadwerkelijk met pensioen gaat. Het is dus een voorwaardelijk recht. Hebben beide partners pensioen opgebouwd? Dan werkt het twee kanten op. Je blijft dus afhankelijk van het pensioen van de ander.


    Los pensioenrecht

    Beide ex-partners krijgen een volledig losgekoppeld pensioenrecht. Hierdoor ontstaat volledige financiële onafhankelijkheid, maar het risico is dat het pensioen lager uitvalt dan verwacht. Om dit te regelen, moeten beide ex-partners én het pensioenfonds hiermee akkoord gaan.


    Binnen twee jaar melden

    Informeer binnen twee jaar na de scheiding de pensioenuitvoerder (pensioenfonds of verzekeraar). Anders moet de ex-partner zelf de verdeling regelen. Doe je het op tijd, dan zal het pensioenfonds de uitkeringen van het ouderdomspensioen direct splitsen en uitkeren.

    Ben je te laat? Dan keert het pensioenfonds het volledige pensioen uit aan de pensioengerechtigde partner. De ex-partners moeten dan onderling afspreken hoe ze dit verdelen. Dat is vaak ongewenst.


    De uitzonderingen op deze wet

    Huwelijken voor 1995

    Ben je vóór 1995 gescheiden? Dan val je buiten deze wet, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt.

    Geregistreerd partnerschap

    De regels gelden ook voor partners die in een geregistreerd partnerschap samenwonen. Niet voor ongehuwd samenwonenden. Gaan zij uit elkaar, dan is er geen recht op een deel van het pensioen van de ex-partner.

    Samenwonen zonder trouwen

    Ook dan maak je geen aanspraak op deze regeling. Zijn er huwelijkse voorwaarden met afwijkende afspraken? Dan kan dat ook invloed hebben op de verdeling.


    Samen overleggen

    De WVPS is wat men noemt ‘regelend recht’. Je mag dus andere afspraken maken in overleg. Vaak gebeurt dat al bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden. Maar lang niet alle voorwaarden zijn nog actueel.

    Tip: Laat je huwelijkse voorwaarden regelmatig beoordelen door een notaris. Zo weet je zeker dat afspraken over pensioen en scheiding nog kloppen.


    Andere pensioenregelingen bij scheiden

    Het ouderdomspensioen is niet de enige regeling waar je rekening mee moet houden tijdens het scheiden. Lees hier alles over scheiden en hertrouwen. Hou verder ook rekening met de volgende pensioenen:

    Reacties

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *