Partnerpensioen


Inhoudsopgave
Hoe zit het met het partnerpensioen?
De regels gelden voor het partnerpensioen ook voor ongehuwd samenwonenden. Uiteraard moet de pensioenregeling wel een partnerpensioen voor gehuwden en samenwonenden bevatten. Lees ook in deze blog wat pensioen precies is.
Het wordt heel vaak vergeten door notarissen, mediators en echtscheidingsadvocaten bij het maken van bindende afspraken bij scheiding. Niet verrassend, omdat de regels over het partnerpensioen niet terug te vinden zijn in de WVPS maar verwarrend genoeg in de Pensioenwet.
Scheiden?
Ga je scheiden of verbreek je de samenleving, dan krijgt je partner een ‘bijzonder partnerpensioen’. Dat bijzondere nabestaandenpensioen stelt de pensioenuitvoerder vast. Dat kan variëren tussen nul euro (als het partnerpensioen in de regeling op risicobasis is verzekerd) of een tijdsevenredig vastgesteld bedrag ter grootte van meestal 70% van het tot het moment van scheiden opgebouwde ouderdomspensioen. Hoe lang de samenleving of het huwelijk heeft geduurd is daarbij niet van belang.
Ook hiervoor geldt dat je bij de scheiding afwijkende afspraken kunt maken. Leg deze wel goed vast en geef ze tijdig door aan de pensioenuitvoerder. Dat is dus je pensioenfonds of verzekeraar. Verder kan je lijfrente ook veranderen bij scheiding.
Overlijden ex partner
Overlijdt de ex-partner aan wie het bijzonder nabestaandenpensioen toekwam, voordat de pensioengerechtigde ex-partner is overleden, dan gaat dat bijzonder partnerpensioen over naar de nieuwe partner van de pensioengerechtigde ex-partner. Lees hier alles over scheiden en hertrouwen.
TIP: ben je onlangs gescheiden, log dan in op het pensioenregister via www.mijnpensioenoverzicht.nl. Dan kun je zien of de pensioenuitvoerder de scheiding al heeft verwerkt. Je krijgt dan ook zelf inzicht in het pensioen dat je krijgt toegewezen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.